Search

„Warsztaty kulinarne – pieczemy babeczki” - Małgorzata Jeśko-Doręgowska

 

Program „Warsztaty kulinarne – pieczemy babeczki”.

-dobra praktyka-

Realizacja: Małgorzata Jeśko- Doręgowska z kl.1c

 

Szkoła Podstawowa nr 3 jest jedną ze stu placówek w Polsce, która zakwalifikowała się do programu „Warsztaty kulinarne – pieczemy babeczki”.

Organizatorem programu „Warsztaty kulinarne- pieczemy babeczki” jest spółka Rieber Foods Polska S.A.

 Celem programu było rozpowszechnienie produktów marki Delekta szczególnie wśród najmłodszych oraz ich rodziców oraz przekonanie uczestników, że spotkanie z firmą Rieber Foods Polska, to wspaniała zabawa i przyjemność oraz wspieranie przez firmę chętnych instytucji w produkty i materiały pomocne do przeprowadzenia warsztatów.

To jednak tylko na dobry początek, ponieważ same warsztaty miały na celu znacznie więcej wartościowych przesłanek.

Grupa dziewcząt przygotowała wcześniej „babeczkowe zaproszenia” dla swoich gości. Wszyscy uczniowie w klasie uczyli się przy tym, jak powinny wyglądać zaproszenia, co zawierać w swojej treści i samodzielnie je wykonywali.

Uczennice kl.1c wraz z kilkoma rodzicami oraz wychowawcą spotkali się w klasie na warsztatach kulinarnych. Zaczęto od umycia rąk, założenia fartuszków i przydzielenia zadań. Uczennice przy pomocy rodziców zapoznawały się z obsługą elektrycznych urządzeń kuchennych, rozpoznawały produkty spożywcze, odczytywały wskazówki z przepisów na opakowaniach i zgodnie z instrukcją przygotowywały ciasto oraz nadzienie do upieczenia babeczek. Podczas pracy i wspólnym działaniu była też okazja do rozmów i wzbogacenia słownictwa przez najmłodszych. Uczennice wspaniale współdziałały ze sobą w zespołach oraz identyfikując się ze swoimi rodzicami- z wielkim zaangażowaniem podejmowały prace i obowiązki domowe. Można było wykazać się też umiejętnością odmierzania produktów oraz czasu potrzebnego na upieczenie babeczek. Nie zabrakło wskazówek dotyczących bezpiecznego korzystania z urządzeń elektrycznych. Kiedy już ciasto było gotowe – dziewczęta rozłożyły odpowiednie foremki, w które wylano ciasto.

W czasie oczekiwania na wypieki zabrano się za przygotowywanie stołów na przyjęcie gości oraz ich dekorowanie.

Kolejny krok to:  ułożyć babeczki na tacach, posypać cukrem pudrem i nakryć do stołu.

Był też czas na wspólne śpiewanie i taniec z wychowawcą, w czasie, którego zgromadzili się wszyscy zaproszeni goście.

Uczniowie przy wspólnym, udekorowanym stole z rodzicami mieli okazję pokazać, jak w praktyce stosuje się zasady savoir vivre’u przy stole oraz z humorem pełnili rolę gospodarzy. Upieczono ponad 130 babeczek.

Warsztaty były bardzo cenną i wartościową lekcją bogatą w doświadczenia.