„Stawiamy na zdrowie”
- Szczegóły
- Kategoria: Z życia szkoły 2012/2013
- Opublikowano: niedziela, 30, grudzień 2012 22:39
- Administrator
- Odsłony: 1074
W czwartek, 20 grudnia w Szkole Podstawowej nr 3 odbyła się dla klas pierwszych wyjątkowa lekcja z cyklu realizowanego przez cały rok szkolny Projektu „Stawiamy na zdrowie”, autorstwa nauczycielki p. Małgorzaty Jeśko-Doręgowskiej.
Głównymi celami projektu są:
- propagowanie zdrowego, aktywnego stylu życia,
- profilaktyka prozdrowotna
- kształtowanie wzorców zdrowego życia i spędzania wolnego czasu,
- troska o zdrowie - drogą do aktywnego myślenia i działania
Pierwsza lekcja pt. „Recepta na zdrowie” dotyczyła „Piramidy zdrowego żywienia” oraz potrzeby aktywności fizycznej i higieny każdego dnia.
Drugie spotkanie (20.12.) dotyczyło - zdrowego odżywiania się, a zwłaszcza konieczności zjadania w szkole II-go śniadania zgodnie z hasłem „II śniadanie – lepsze myślenie”.
Z tej okazji zorganizowano wspólne spotkanie dla klas I na stołówce szkolnej, angażując w przedsięwzięcie rodziców, bo to oni są najbardziej odpowiedzialni za zdrowie swoich dzieci i przygotowanie im II śniadania.
Cele lekcji: integracja na poziomie klas, wspólne działanie wychowawców oraz integracja rodziców i angażowanie ich w podejmowane działania; pokazanie uczniom, czym może być II śniadanie oraz wyjaśnienie, dlaczego jest ono takie ważne; podejmowanie samodzielne i zespołowe prac gospodarstwa domowego; zapoznanie z wartościowymi produktami i ich degustacja.
Każda klasa wraz z zaproszonymi rodzicami oraz wychowawcą była odpowiedzialna za przygotowanie śniadaniowych przekąsek z odpowiedniej grupy produktów poznanych na pierwszych zajęciach.
1a -z p. Agnieszką Ambrożuk przygotowywała i przetwarzała produkty zbożowe
1b - z p. Martą Kaczmarek przetwarzała produkty mleczne
1c -z p. Małgorzatą Jeśko-Doręgowską przygotowywała przekąski z owoców i warzyw
Po wykonaniu zadań uczniowie prezentowali swoje „przetwory” oraz zachęcali do degustacji tego, co jest najbardziej wartościowe i dodaje energii na cały, udany - nie tylko w szkole - dzień. Na smakowite, kolorowe przekąski oraz soki warzywno–owocowe zaproszono panią dyrektor Hannę Lohr, a także podczas przerwy kolegów ze starszych klas. Każdy pierwszoklasista znalazł dla siebie coś pysznego i mamy nadzieję, że szeroka gama zdrowych przetworów zachęci uczniów do zdrowego odżywiania i samodzielnego przygotowywania w domach posiłku nie tylko dla siebie.
W związku z uświadamianiem uczniów o wartościach odżywczych poszczególnych produktów oraz licząc na współpracę z rodzicami i wspólną troskę o zdrowie naszych uczniów –proponujemy, aby środy - były już na stałe dniem zdrowego, II śniadania. Uczniowie tego dnia nie przynoszą słodyczy, a poza kanapką mogą jogurt, owoc lub warzywo. Miło, jeśli uczniowie z czasem sami będą dbali o „wartościowe” śniadanie nie tylko w środy, a wspólnie z rówieśnikami, chętniej będą spożywali więcej warzyw i owoców.