Search

„Stawiamy na zdrowie”

 

W czwartek, 20 grudnia w Szkole Podstawowej nr 3 odbyła się dla klas pierwszych wyjątkowa lekcja z cyklu realizowanego przez cały rok szkolny Projektu „Stawiamy na zdrowie”, autorstwa nauczycielki p. Małgorzaty Jeśko-Doręgowskiej.

Głównymi celami projektu są:

- propagowanie zdrowego, aktywnego stylu życia,

- profilaktyka prozdrowotna

- kształtowanie wzorców zdrowego życia i spędzania wolnego czasu,

- troska o zdrowie - drogą do aktywnego myślenia i działania

 

 

 Pierwsza lekcja pt. „Recepta na zdrowie” dotyczyła „Piramidy zdrowego żywienia” oraz potrzeby aktywności fizycznej i higieny każdego dnia.

 

Drugie spotkanie (20.12.) dotyczyło - zdrowego odżywiania się, a zwłaszcza konieczności zjadania w szkole II-go śniadania zgodnie z hasłem „II śniadanie – lepsze myślenie”.

Z tej okazji zorganizowano wspólne spotkanie dla klas I na stołówce szkolnej, angażując w przedsięwzięcie rodziców, bo to oni są najbardziej odpowiedzialni za zdrowie swoich dzieci i  przygotowanie im II śniadania.

Cele lekcji: integracja na poziomie klas, wspólne działanie wychowawców oraz integracja rodziców i angażowanie ich w podejmowane działania; pokazanie uczniom, czym może być II śniadanie oraz wyjaśnienie, dlaczego jest ono takie ważne; podejmowanie samodzielne i zespołowe prac gospodarstwa domowego; zapoznanie z wartościowymi produktami i ich degustacja.

Każda klasa wraz z zaproszonymi rodzicami oraz wychowawcą była odpowiedzialna za przygotowanie śniadaniowych przekąsek z odpowiedniej grupy produktów poznanych na pierwszych zajęciach.

1a -z p. Agnieszką Ambrożuk przygotowywała i przetwarzała  produkty zbożowe

1b - z p. Martą Kaczmarek przetwarzała produkty mleczne

1c -z p. Małgorzatą Jeśko-Doręgowską przygotowywała przekąski z owoców  i warzyw

 

Po wykonaniu zadań uczniowie prezentowali swoje „przetwory” oraz zachęcali do degustacji tego, co jest najbardziej wartościowe i dodaje energii na cały, udany - nie tylko w szkole - dzień. Na smakowite, kolorowe przekąski oraz soki warzywno–owocowe zaproszono panią dyrektor Hannę Lohr, a także podczas przerwy kolegów ze starszych klas. Każdy pierwszoklasista znalazł dla siebie coś pysznego i mamy nadzieję, że szeroka gama zdrowych przetworów zachęci uczniów do zdrowego odżywiania i samodzielnego przygotowywania w domach posiłku nie tylko dla siebie.

 W związku z uświadamianiem uczniów o wartościach odżywczych poszczególnych produktów oraz licząc na współpracę z rodzicami i wspólną troskę o zdrowie naszych uczniów –proponujemy, aby środy - były już na stałe dniem zdrowego, II śniadania. Uczniowie tego dnia nie przynoszą słodyczy, a poza kanapką mogą jogurt, owoc lub warzywo. Miło, jeśli uczniowie z czasem sami będą dbali o „wartościowe” śniadanie nie tylko w środy, a wspólnie z rówieśnikami, chętniej będą spożywali więcej warzyw i owoców.