Search

Zielone źródła energii

Mamy już lato, a w ogrodach pojawiło się wiele „nowalijek” i zielonych witamin. Mieli okazję przekonać się o tym uczniowie klas drugich podczas zorganizowanych w ostatnich dniach czerwca zajęć warsztatowych z udziałem rodziców. Uczniowie przygotowując się do zajęć już wcześniej zasadzili i posiali kilka „zielonych roślinek” obserwując ich wzrastanie.

 

 

Wyrosła smaczna rzeżucha, pietruszka, szczypiorek. Uczniowie rozpoznawali wszystkie zgromadzone warzywa i owoce, oglądali prezentację na temat wartości odżywczej oraz walorów smakowych zgromadzonych w salach zielonych owoców i warzyw, które wspólnie z rodzicami przetworzyli na smakowite dania i przekąski. Przedwakacyjna „zielona” lekcja była też zachętą dla uczniów do zdrowego odżywiania również podczas wakacji i jednocześnie podsumowaniem wielu tegorocznych przedsięwzięć podjętych przez wychowawców w celu wyrabiania u uczniów prawidłowych nawyków żywieniowych.