Zakończenie programu „Owoce i warzywa w szkole”

  • Drukuj

W bieżącym roku szkolnym klasy trzecie aktywnie realizowały zadania programu, w którym uczestniczyła szkoła , pt. „Owoce i warzywa w szkole”. Nie tylko samo zadanie było przesłaniem programu, ale przede wszystkim długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci, przez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie, na etapie na którym kształtuje się ich nawyki żywieniowe. Celem programu w szkołach było więc podniesienie świadomości uczniów w zakresie  zdrowego odżywiania oraz włączenie w proces kształtowania właściwych nawyków żywieniowych rodziców uczniów.

 

 

Mając na uwadze te cenne przesłania nauczyciele klas trzecich zorganizowali cztery spotkania warsztatowe w ciągu roku, do których zapraszano rodziców (o czym na bieżąco relacjonowano). Podsumowaniem programu, a także zdobytej przez uczniów wiedzy było zredagowanie przez każdą klasę „zdrowej książki kucharskiej”, w której mieściły się przepisy przyniesione przez uczniów w ramach konkursu. Wyjątkowość książki polegała jednak na tym, że jej połowa, to przygotowane przez dzieci informację o wartościach poszczególnych owoców i warzyw, co pokazało, że uczniowie zdobyli wiele cennych wskazówek, którymi dzielili się ze sobą.

Uczniowie, których przepisy zwyciężyły w nagrodę będą mogli opublikować je w szkolnej gazetce już we wrześniu, a całe książki kucharskie ze zdrowymi przepisami będą dostępne w bibliotece szkolnej, gdzie może korzystać z nich każdy uczeń, nauczyciel i rodzic...

Gratulujemy i wszystkim życzymy „Smacznego - na zdrowie!”.

Małgorzata Jeśko- Doręgowska